Deze site maakt gebruik van technische cookies en de cookies welke worden geplaatst door Google Analytics. Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houdt u er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Akkoord

Restaurant Codium

Restaurant Codium

“Een concept van een restaurant moet ook passen bij de locatie en die hebben we gevonden aan dit prachtige historische pleintje.” 
We hadden links en rechts al langer geruchten gehoord over een nieuw restaurant aan de Vlasmarkt, maar toen we het klusteam bezig zagen op nr. 6 hebben we gelijk contact gezocht met Wouter Kik. Drie jaar geleden ontstond het idee met Jean Luc Etienne om samen een restaurant te beginnen, Wouter als chef-kok en Jean Luc als sommelier. Vandaag is het zover en opent Restaurant Codium de deuren voor de sneak previews voor de allereerste gasten. Wij mochten alvast een paar foto’s maken, vlak voordat ze open gaan.

“Wat een prachtige kleur groen”, hoor ik mezelf zeggen als we door het restaurant worden rondgeleid. “Dit is de kleur die het meest de kleur van Codium benaderd”, antwoord Wouter enthousiast. “De naam Codium is een zeewier en staat voor kwaliteit, als symbool voor gerechten op topniveau.“ “Het is een mooi verhaal hoe we aan deze naam zijn gekomen”, vult Jean Luc aan. “Beide zouden we een briefje maken voor een naam. Tijdens een wandeling op het strand zijn Wouter en zijn vrouw hierover aan het brainstormen. Ineens komt Wouter zijn dochter uit het water lopen met een handvol codium. Toen Wouter dit verhaal vertelde, wisten we meteen dat dit de naam van ons restaurant zou worden, zo symbolisch. Ik heb mijn briefje met namen gelijk doorgescheurd.”

De heren kennen elkaar van het voormalige restaurant De Vierbannen in Ouwekerk. “Als algemeen directeur heb ik Wouter daar als jonge enthousiaste chef-kok leren kennen. Niet altijd een gemakkelijk mannetje”, glimlacht Jean Luc. “Als chef-kok is het erg belangrijk je team goed te managen. Samen bewaak je de sfeer van het restaurant. Het stukje people-management heb ik Wouter in die tijd bijgebracht en de ‘jonge hond’ een beetje proberen te temmen.” Zo is de klik tussen het tweetal ontstaan, een 1ste en 2de generatie met elk andere bagage en een ervaring aan culinaire prestaties, die elkaar aanvullen.

Dat de locatie voor het restaurant uiteindelijk Zeeland is geworden, zijn de producten die Wouter in zijn speciale klassiekers gebruikt. “Elk product heeft zijn verhaal en ik haal graag deze producten dicht bij de oorsprong. Zeeland is niet alleen oesters en mosselen, maar nog zoveel meer. Dit is de reden dat ik Jean Luc heb kunnen overtuigen.” De verhuizing van Jean Luc van Den Haag naar Zeeland is écht het roer om. “Ik vroeg mijn vrouw: Zou je naar Zeeland willen verhuizen? Zij antwoordde: Ik dacht dat je het nooit zou vragen!” En waarom Goes? De eerste keuze Zierikzee was een brug te ver voor de Belgen. Daarbij wilden Wouter en Jean Luc in een stad zitten met voldoende hotellerie. Als ‘Brusse boer’ is voor Wouter Goes een bruisend stadje, maar wel nog met een dorps karakter. “Ik kan op mijn fietsje naar het werk en ben dicht bij de Oosterschelde.”

Dat het draait om communicatie heeft de designer Anouk van de Sande vertaald in de inrichting van Codium. Het verhaal dat wordt verteld geeft vorm aan de identiteit van het restaurant: kwaliteit en toegankelijkheid, met veel warmte en rust. Elke hoek van het restaurant heeft een andere sfeer door gebruik te maken van verschillende materialen, vormen en kleuren, maar ook door het effect van dag- en kunstlicht. De geïntegreerde open keuken in het restaurantgedeelte, staat ook voor communicatie: de koude gerechten, amuses en nagerechten, worden hier gemaakt, zodat je in contact staat met de gasten. In de grotere keuken zullen de andere gerechten worden bereid. “De koks gaan bij ons de bediening in, om ook hun in de communicatie naar de gast te betrekken.”

In eerste instantie zal alleen de benedenverdieping worden gebruikt. “Je kunt beter één ding goed doen, dan twee half.” Perfectie staat voorop. De plannen voor de eerste verdieping zullen nog even moeten wachten. “We gaan koken op hoog niveau voor betaalbare prijzen. Het 8-gangen menu, dat naar wens kan worden ingekort, zal bestaan uit gerechten waar het Zeeuwse product centraal in staat. Ook a la carte is mogelijk.” Jean Luc is de meester in het combineren van de perfecte wijnen bij het juiste gerecht. Met zoals hij zegt ‘een waanzinnige wijnkaart’ van wel 300 items, komt een deel van de wijnkaart met wijnen die Jean Luc beschouwd als de beste wijnen van de wereld. Drie jonge bekende koks uit de tijd van De Vierbannen maken Wouter zijn team compleet. Personeel is geen probleem, ze staan in de rij om bij Codium te mogen werken.

“Omdat familie belangrijk is, zijn we op zondag en maandag gesloten”, zegt Jean Luc. “Zo kan Wouter op zondag iets leuks doen met zijn kinderen en zondag is een rustige dag in Goes. Mijn vrouw komt ook bij Codium werken, dat is vertrouwd en zo zien we elkaar wat meer.” De keuze om alleen op vrijdag lunch te verzorgen is een bewuste keuze. “We concentreren de lunch op één dag in de week, een goede lunch als afsluiter van de werkweek.”

“Geen nette pakken en linnen op de tafels”, aldus de heren,” behalve dan stiekem het servet. We willen het laagdrempelig voor onze gasten houden, echt van deze tijd. We gaan lekker swingen en er een feestje van maken!”

Wij wensen Wouter en Jean Luc succes en veel culinair plezier in Goes!