Deze site maakt gebruik van technische cookies en de cookies welke worden geplaatst door Google Analytics. Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houdt u er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Akkoord

Karel V

Karel V

In één van de oudste panden van Goes kijken we, samen met José Bal-Verbart, naar het uitzicht over de haven van Goes. “We zitten op de meeste unieke locatie in Goes”, zegt de eigenaresse van het restaurant Karel Vijf vol trots, “en de gezelligste!”. Het sfeervolle Karel V-huis op Turfkade nr. 11 dateert van 1555 en werd als eerste pand direct herbouwd na een stadsbrand in 1544. José leidt ons rond en we zijn verwonderd over de prachtige details van het monumentale pand. Het interieur is goed bewaard gebleven. De eikenhouten spiltrap, één van de oudst bewaarde trappen van Nederland, en ook de 18de-eeuwse keuken in het achterhuis, bevinden zich nog in originele staat. Het gebeeldhouwde wapen van Karel V, boven de ingang van het huis, duidt op zijn mogelijke functie als overheidsdienaar of stadsbestuurder. Van 1931 tot 1970 is het pand als museum in gebruik geweest, daarna als restaurant ingericht.

José is opgeleid in Hotel Zuiderduin, waar ze 12,5 jaar heeft gewerkt. Daarna werd ze gevraagd om ‘de horeca’ op te zetten op de golfbaan in Goes. Na 10,5 jaar kwam ze bij Karel V werken. Toen de toenmalige eigenaar Dick van der Velde na ongeveer een jaar het restaurant te koop zette, volgde José haar hart en nam het restaurant over.

Dat het restaurant ‘de tweede huiskamer’ van José is, wordt ons snel duidelijk. Vol liefde is ze met haar vak bezig, een échte gastvrouw die de kneepjes van het vak kent. Ze is continue bezig met de aankleding van het restaurant en zoekt de beste afstemming om oud en nieuw samen te brengen. “Dat het pand een chique uitstraling aan de buitenkant heeft, weerhoudt jonge mensen soms om binnen te komen. Zijn ze eenmaal binnen, dan genieten ze van onze gerechten, regionale producten in een trendy jasje. En alles wordt vers gemaakt, tot zelfs de tomatenpoeder aan toe!” 
Sander van Dalen, de jonge chef-kok, runt de keuken, zodat José zich kan bezighouden met de bediening en aanverwante zaken. De wintermaanden zijn rustig, gelukkig hebben ze veel vaste klanten, zowel jong als oud. Maar zodra het terras opengaat en de ‘vaste-botengasten’ aanmeren, is het drukker. “Ik ben gezegend met zo’n mooi terras voor het restaurant”, glimlacht José, “de Belgen zijn dol op onze ‘fruits de mer’, die we ook op hun boten bezorgen. ”De haven zou, volgens José, nog meer in the picture moeten staan als het mooiste plekje van Goes. “Veel toeristen weten het hier nog niet te vinden en dat is echt een gemis.”

Meer foto's, zie het artikel op Facebook