Deze site maakt gebruik van technische cookies en de cookies welke worden geplaatst door Google Analytics. Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houdt u er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Akkoord

De Smulkamer

De Smulkamer

“Koken vind ik het leukst”, zegt Niels. Niels werkt in de keuken van de Smulkamer (het voormalige Nr. 9), een cadeauwinkel én lunchroom, sinds mei 2018 met een bakkerij erbij. Samen met zijn begeleidster Angie Hannewijk, vertelt Niels ons over zichzelf, dat hij kok wil worden en wat hij allemaal leert in de keuken bij De Smulkamer. Iedereen heeft in De Smulkamer zijn eigen specialiteit, de ene cliënt wil ober worden en de andere kassière of bakker. De begeleiders kijken naar ieders kwaliteiten en stimuleren de clienten om deze uit te bouwen. “Het doel van de Smulkamer is niet om cadeautjes en broodjes te verkopen, maar om de cliënten te leren zelfstandig te werken en te integreren in de maatschappij”, zegt Angie, “stapje voor stapje worden ze overal in betrokken, van de inkoop van ingrediënten en cadeauartikelen, tot het vouwen van servetjes en het schoonmaken van de eigen werkplek.”

En hoe dat gaat, zien we tijdens de rondleiding door het sfeervol ingerichte pand. Vol trots laat Niels ons als eerste de keuken zien, waar iedereen druk aan het werk is. Overal hangen foto’s, overzichten en plaatjes om de dagelijkse werkzaamheden zo visueel mogelijk te maken. Een fotogalerij van de broodjes die op de kaart staan, hangt aan de wand. Daarop staan de ingrediënten als plaatjes weergegeven. Elk soort mes heeft een foto, om zichtbaar te maken waarvoor het gebruikt moet worden. Zelfs de oven heeft een iPad, waardoor met één druk op het goede plaatje het juiste gerecht wordt gebakken. En zo is ook in de overige ruimtes alles gestructureerd en visueel gemaakt, het weekschema of in welk kastje welk kopje moet staan. “Iedere dag is een verrassing”, vertelt Angie,”elke kleine verandering vraagt om aanpassing en innovatief handelen”.

De sfeer is nog steeds als vanouds na de verbouwing en samenvoeging met de bakkerij Jikkemiene uit Nisse. De vaste klanten van De Smulkamer hebben vaak een connectie met de mensen die er werken en genieten van de gezelligheid van de medewerkers. De stoere uitstraling die de lunchroom nu heeft, spreekt ook veel mannen aan. Mooi opgesteld staan een aantal fraai ogende producten van het label ‘Dat is Bijzonder’. Deze producten worden gemaakt in diverse dagbestedingscentra binnen Stichting Gors, ze hebben een hoog kwaliteitsniveau en worden ook buiten de eigen muren verkocht.
Inmiddels staat Niels in de keuken en is bezig met de voorbereidingen van een soep. Hij wil graag op de foto terwijl hij aan het koken is. Als een échte Masterchef!

Meer foto's, zie het artikel op Facebook