Deze site maakt gebruik van technische cookies en de cookies welke worden geplaatst door Google Analytics. Het staat u vrij om cookies uit te schakelen middels uw browser. Houdt u er wel rekening mee dat het mogelijk is dat onze website dan niet meer optimaal werkt.

Akkoord

Restaurant De Kluizenaer

 Restaurant De Kluizenaer

“Nog steeds vinden mensen het leuk om ons verhaal te horen!” We zitten met Alexander Kooman, de chef-kok en eigenaar van Restaurant De Kluizenaer, in de comfortabele grote fauteuils voor de hoge ramen met zicht op de Grote Markt. “Het starten van een restaurant met een bedrag van €250.000,- door crowdfunding bijeengebracht, is dan ook niet zomaar iets.”

Alex wilde vroeger altijd bakker worden, maar toen hij als 11-jarig hulpje in de bakkerij van zijn vader werkte, ontdekte hij al vrij snel dat het bakkerswezen niet echt zijn leven zou worden. Na de middelbare school ging hij naar een échte vakschool, de Hotelschool Ter Duinen in België, met vooral veel praktijkonderwijs. “Hier in Nederland wordt je op de hotelschool voor manager opgeleid, daar niet”, zegt Alex. Hij begon als afwashulp bij Hotel Terminus en tijdens zijn opleiding switchte hij naar De Stadsschuur, waar hij werkte in de bediening en daarna ook in de keuken. Zoveel mogelijk ervaring opdoen in een zo kort mogelijke tijd, dat was Alex zijn doel. Stages liep hij dan ook in Frankrijk, Italië en op Ibiza en na zijn studie ging hij werken in Rome. Zwolle volgde na Marbella, en Antwerpen volgde na Portugal, allemaal sterrenrestaurants want Alex ging niet voor minder. “Op het moment dat je niet veel meer aanneemt van je Chefs, moet je voor jezelf beginnen”, zegt Alex met een glimlach. En dat idee, een eigen restaurant in Goes, groeide in de tijd dat hij in Antwerpen werkte. Hij ging met een aantal leveranciers om de tafel zitten en maakte deals voor een X bedrag met een looptijd van 5 jaar. De leveranciers zorgden voor de aanlevering van groente, vis, vlees en wijn, en De Kluizenaer garandeerde afname van de producten. Vol trots ging Alex met een startkapitaal van € 100.000,- naar de bank, maar kreeg een ‘Nul’ op het rekest. Er werd een nieuwe manier gevonden worden om het startkapitaal aan te vullen en een crowdfunding werd opgezet. Zelfgecreëerde certificaten en een ludieke wijze van aflossing tegen een aantrekkelijke rente zorgden voor succes. Restaurant De Kluizenaer werd in 2016 realiteit en had gelijk 90 vaste gasten.

“De kop is eraf, 1 april en 1 oktober zijn altijd de spannendste data van het jaar, we zitten nu op het zesde rondje van aflossen! Dat we moeten knokken, dat hoort erbij. De horeca is keihard en gelukkig gaat het nog steeds in stijgende lijn”, zegt de altijd positieve Alex. En deze positieve instelling is erg belangrijk voor Alex. Het motto ‘Pluk de dag en geniet’ is wat hij ook nastreeft in De Kluizenaer. 
Hij wil zijn gasten laten genieten van de lekkerste gerechten en goede wijnen in een ontspannen atmosfeer. Met een gezonde dosis eigenwijsheid en vooral een bediening met altijd een glimlach op het gezicht. Geen restaurant voor de massa, maar wel voor een breed publiek. De wijnkaart is uitgebreid, met een aanbod in elke prijsrange. Een beetje ‘culinair opvoeden’, door gasten keuzes aan te bieden, die de smaak van gerechten het best laten uitkomen, waardoor ze met een verrast en blij gezicht het restaurant verlaten. ”Perfectie gaat voor alles”, zegt Alex, “er gaat hier geen gerecht de keuken uit dat niet goed van smaak is, ook al zit het restaurant stampvol.”

Dat Alex en Knelske Brandsma, zijn vrouw en mede-eigenaresse, inventief moeten zijn om De Kluizenaer te runnen, is een feit. “Ik zit nu in ‘mijn bubbel’ hier in Goes en geniet er met volle teugen van dat ik mijn hobby vol passie op deze wijze kan uitvoeren. Zonder Knelske zou dit alles niet kunnen. Zij werkt nu ook een aantal dagen in De Kluizenaer en is daarnaast het creatieve brein qua aankleding en sociale media. Ik zie Beer onze zoon niet veel, maar ben wel altijd in de buurt. Wil hij mij even zien, dan kan dat, het voordeel van hier in Goes werken en wonen.” En na deze 5 jaar? “Pluk de dag.”

Meer foto's, zie het artikel op Facebook

Wist je dat:

  • De Kluizenaer vernoemd is naar de twee oude kluizen gevonden in de kelder van het pand, een voormalige bank
  • 90 mensen meededen met de crowdfunding
  • Alex gecharmeerd is van Italië en de Italiaanse keuken
  • Alex elk jaar meedoet aan de Gramona Amuse Wedstrijd
  • De Kluizenaer meegedaan heeft met het programma 'Mein lokal, Dein Lokal' en heeft gewonnen
  • Alex heeft meegewerkt aan het boek ‘Zot van de Noordzee’ van Jean sur Mer
  • De Kluizenaer een eigen bier heeft, gebrouwen door brouwerij Slot Oostende uit Goes